Saturday, 13 July 2013

WARNA URIN DAN PETANDA BAGI TUBUH

Hari ni saya nak kongsikan mengenai warna urin. hmm..mesti ramai yang mengalami kencing tak lawas dan perubahan pada warna urin ketika berpuasa kan. Apa yangtelah saya alam iai adalah disebabkan kekurangan pengambilan air pada waktu siang (puasa). Sebab itu lah kita digalakkan mendapatkan bekalan air yang secukupnya bermula waktu berbuka hingga ke imsak.

Bagi yang mengambil supplement B-complex saya pasti ramai yang terkejut bila mendapati warna urin ialah berlainan daripada biasa. Jangan risau...berikut ialah sebab mengapa warna urin

Jernih - menunjukkan terlebih air, yang biasanya dianggap lebih sihat berbanding kekurangan air dehidrat. Dari segi ujian dadah, ia boleh menunjukkan potensi cubaan bagi mengelak pengesanan dadah haram dalam aliran darah melalui lebih-hidrat

Kuning/Kuning cair mungkin menunjukkan penyingkiran lebihan vitamin B dari aliran darah.

Sesetengah ubat seperti rifampin dan pyridium boleh menukar air kencing menjadi kuning Kencing berdarah dinamakan hematuria, potensi tanda jangkitan pundi kencing.

Memakan ubi mampu menyebabkan air kencing mempunyai kilauan merah jambu, kaedaan yang tidak merbahaya dan sementara.

Air kencing gelap atau perang mungkin merupakan simptom demam kuning, rhabdomyolysis, atau sindrom Gilbert.

Air kencing hitam atau bewarna gelap dirujuk sebagai melanuria dan mungkin disebabkan oleh melanoma.

Air kencing kemerahan atau kelabu mungkin disebabkan oleh porphyria. Juga, pemakanan bit (beets) mampu menyebabkan air kencing mempunyai kilauan merah jambu, kaedaan yang tidak merbahaya dan sementara.

Kuning flores/kehijauan Fluorescent Yellow / mungkin disebabkan oleh permakanan vitamin tambahan, terutama vitamin B.

Warna kencing kuning gelap biasanya menunjukkan kekurang air dalam badan (dehidration).

Bagi yang pertama kali mengambil supplmen B-Complex jgn risau ye bila mendapati urin anda berwarna kuning. Yang penting banyakkan pengambilan air masak untuk mengelakkan anda terdehidrasi pulak....:)

No comments:

Post a Comment